Nuffnang

CARI KANDUNGAN BLOG MAN PERLIS

Loading

Tutorial Cara Nak Format Laptop / Pc Menggunakan USB @ Pendrive








Assalamualaikum dan salam sejahtera,


First time buat blog,Saya nak berkongsi cara nak format menerusi PENDRIVE..ianya lagi mudah dan efektif. cara format PC/LAPTOP/NETBOOK tetap sama cuma medium kite tukar daripada penggunaan CD DVD kepada PENDRIVE.


Kelebihan PENDRIVE

  • Kecil dan senang dibawa.
  • Beli pendrive saiz besar boleh dimuatkan sekali dengan software aplikasi lain.

Keperluan:

  • USB Flash Drive (Minimum 4GB)
  • ISO windows 7 download here
  • Windows 7 USB/DVD download here
  • BIOS motherboard laptop/pc yang hendak diformat mestilah support usb boot


Ikuti langkah-langkah di bawah untuk menghasilkan 

bootable Windows 7/Vista drive dalam pendrive.

  1. Install Windows 7 USB/DVD download tool dahulu pada komputer rakan.
    [Image: Windows 7 USB/DVD Download Tool installation]
LANGKAH 2: menghasilkan bootable Windows 7/Vista  USB or DVD
  1. Buka Windows 7 USB/DVD Download Tool, click pada “Browse” button dan pilih di mana anda menyimpan ISO windows 7.[Image: Browse to Windows 7 ISO]
  2. Pilih USB device kerana anda menggunakan pendrive.
    [Image: Select your media type]
  3. Klik Begin copying.
    [Image: Insert your USB stick or DVD and click on Begin copying]
  4. Tunggu sehingga selesai menghasilkan bootable Windows 7.
[Image: Windows 7 USB Download tool creating a bootable Windows 7 ISO]
Selesai untuk  menghasilkan bootable Windows 7/Vista

Next step ialah korang perlu restart komputer dan masuk kedalam BIOS dengan menekan butang f2 / f10 dan setkan USB Device kepada urutan pertama/first boot device. Save setting dan exit.
1.Tunggu windows meloading files.

2.Starting Windows.


3.Klik Next.
 4.Klik Install Now.

  
5.Tunggu..
6.Klik accept dan Klik Next.
7.Pilih Custom Advanced kerana anda mahu Format windows asal anda yang ada pada partition Local Disk C.
8.Pilih partition yang anda nak format maksud saya partition yang mengandungi file windows asalanda.Seperti di gambar partition yang mengandungi file windows asal adalah Partition 2 bersamaanLocal Disk C.Klik Drive Option dan Klik Format dan Next.

(PERHATIAN!!:Pastikan anda memilih partition yang betul kerana jika anda mempunyai lebih dari satu partition boleh mengakibatkan kekeliruan dan akan tersalah format.)

 9.Ha bab ni yang berjanggut nak tunggu.Pada sesiapa yang merokok,mungkin anda boleh kehabisan satu kotak rokok semasa menunggu proses ini.hehe.Proses ini juga akan membuat laptop/PC andarestart berulang kali.Jadi sabar ye.
10.Ini paparan semasa windows dah nak complete Installation. Tengok aje la gambar-gambar di bawah ini.



 11.Setkan nama User Account anda.
 12.Set Password jika perlu.
 13.Klik Use Recommended Setting.
14.Setkan Network yang anda mahukan. 


15.Selesai Proses tetapan
 16.Tunggu sehingga Windows memaparkan Desktop anda.


Selesai sudah  tutorial mengistal  Windows menggunakan pendrive.Tetaapi masih,banyak lagi kerja yang perlu anda lakukan selepas proses format ini seperti menginstall driver,software dan update windows anda.

Jadi sampai disini sahaja tutorial ini.Jika ada sebarang kekeliruan dan masalah,sila tinggalkan pertanyaan anda pada ruangan komen di bawah.Insyaallah Amy akan membantu anda selagi termampu.sekian terima kasih :)


Download Windows 7 Loader (untuk activate windows):
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Loading...